Intents d’expansió de la Gran Lògia d’Espanya


La Gran Lògia d’Espanya (GLE), amb pes a Barcelona ciutat i d’obediència anglosaxona, té la intenció de permetre a totes les lògies (que puguin) tenir patrimoni i augmentar la seva estructura. En aquest sentit, és de preveure en els propers anys un discret floriment de lògies maçòniques d’aquesta línia en diferents poblacions catalanes, especialment l’objectiu són ciutats industrials i capitals de comarca. Tot i que tindran les seves dificultats per expansionar-se.

Per altra banda, el creixement que preveu fer la Gran Lògia Simbòlica (GLS), i altres organitzacions de tendència francesa, encara serà més gran i real que el de la GLE. Les organitzacions de tendència francesa s’estan convertint en les primeres organitzacions maçòniques a Catalunya i l’Estat espanyol amb diferència. Abans de la guerra civil a Catalunya i l’Estat espanyol pràcticament només existia la branca francesa.

Les diferències entre la Gran Lògia d’Espanya (GLE), d’obediència anglosaxona, i la Gran Lògia Simbòlica (GLS), de tendència francesa, són molt grans. Realment, són dues xarxes d’organitzacions independents, totalment diferents. La branca anglosaxona i les branques de tendència francesa de la maçoneria (separades des de 1877) han viscut etapes de forts enfrontaments entre elles. Enfrontaments que es poden repetir en el futur en zones concretes del món.

El Vaticà i la maçoneria anglosaxona (més religiosa i la més poderosa del món) són rivals però no enemics mortals. Inclús col•laboren en alguns països com per exemple Itàlia i els EEUU. Per contra, l’enfrontament del Vaticà amb la maçoneria de tipus francès (anticlerical i laicista) és total.

El Vaticà (influït per organitzacions d’alt nivell mundial com l’Opus Dei  -d’origen espanyol-, la Legión de Cristo -d’origen mexicà-, i Comunione e Liberazione -d’origen italià-) és moltíssim més poderós a nivell mundial que la maçoneria de tendència francesa (que només està present en les parts del món on hi ha interessos francesos).

 

About author

This article was written by admin

Comments

No Comments

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *