Llegiu el llibre que explica que Dolors Collell va dirigir una obra de teatre on es ridiculitzava “l’estelada”


 

Dolors Collell, tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Manlleu, va dirigir els anys 1986 i 1987 una obra de teatre amb estudiants de batxillerat de Torelló on es ridiculitzava a la bandera independentista (l’estelada).

 

Aquesta gent van molt de “hippies” però sempre han tingut molt bones feines (com queda ben explicat al llibre “Poder i diners de la Jet-Set d’Osona i el Ripollès (1)”.


Hi ha una cosa que cal que l’opinió pública sàpiga de Dolors Collell Suriñach segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Manlleu que governa actualment (novembre 2016) amb ERC i el PSC (PSC-PSOE).
L’autor d’aquest llibre (jo mateix Albert Anglada Freixer) vaig coincidir amb ella del 1984 al 1988 a l’institut de batxillerat de Torelló. En aquesta etapa jo tenia entre catorze i divuit anys i ella va ser professora meva en alguna ocasió.
No entraré a parlar d’ella en tant que professora. És una professional més com tantes (i tants) n’hi ha. I ho feia prou bé. El tema és un altre.
Resulta que fora de l’horari escolar va convèncer a una colla de joves de formar un grup de teatre. I m’hi vaig apuntar.
Això del teatre a Dolors Collell i el seu “clan familiar” els agrada molt.

Així, a part de què ella és llicenciada en “Art Dramàtic” el seu marit Josep Colomer Gaja (exregidor socialista a Manlleu durant més de deu anys seguits) és professor de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona des de fa molts anys.
I el seu estimadíssim germà Jaume Collell ha estat actor d’“Els Joglars” i ha sortit en diverses sèries de televisió.
Bé… en els anys 1986 i 1987 vam fer una obra de teatre (dirigida per Collell) on em feia sortir a mi fent “el pallasso” onejant una bandera estelada (una bandera independentista).
L’any 1986 precisament un grup d’estudiants adolescents de l’institut de Torelló (entre els quals -a més de jo mateix- també hi havia Jordi Fàbrega actual alcalde de Sant Pere de Torelló, president comarcal d’ERC i actual diputat provincial a la Diputació de Barcelona (on participa activament en el govern de la institució) vam participar en la creació de l’assemblea comarcal del Moviment de Defensa de la Terra (M.D.T).
L’M.D.T era un grup polític radical independentista molt semblant al què ara és la C.U.P però en aquella època era molt i molt més minoritari. De fet, érem quasi marginals.
En aquella època Dolors Collell tenia uns 26 o 27 anys i el seu estimat germà Jaume Collell estava triomfant com actor amb “Els Joglars” sota la direcció (i amistat) d’un personatge tant enemic de l’independentisme (i del nacionalisme català en general) com Albert Boadella.
Boadella (que és un dels creadors de Ciutadans-Ciutadanos) va recolçar a Jaume Collell (l’estimadíssim germà de Dolors Collell). I el va recolçar molt.

Bé, la Dolors Collell d’aquella època a la poca gent que (com jo) érem independentistes ens tenia per ben poca cosa.
Jo no tinc cap gravació d’aquella obra de teatre que vam fer però sé que n’existeixen. Es podria visualitzar altra vegada i repassar aquella escena on sortia la bandera estelada. El meu record és que més aviat la bandera independentista quedava bastant ridiculitzada.
No d’una manera totalment declarada sinó més aviat d’una manera subtil. En aquella escena sortia jo mateix (amb trenta anys menys) fent bastant “el pallasso” i fent onejar una bandera estelada. De fet, em feien fer bastant el “ridícul”. A mi i a la bandera estelada.

Tot va ser idea de la directora que era Dolors Collell.

Això de l’estelada (segons expressava Dolors Collell amb la creació d’aquella escena on sortia jo onejant-la) vindria a ser per ella en aquells anys… com una cosa de per riure. Com una cosa patètica. Com una cosa de quatre joves tocats de l’ala.

Realment, així ens veia ella als joves estudiants idealistes que organitzàvem l’MDT en aquells anys.

Per això jo quedo ara tant sorprès de veure que Dolors Collell té la “santa caradura” de presentar-se com a independentista quan ella i el seu marit van ser militants del PSC (PSC-PSOE) durant un pilot d’anys i en aquells anys 1986 i 1987 ella era una gran admiradora de Felipe González.
Vist des d’ara potser m’hauria pogut negar a fer aquella escena però ella era la meva professora i en els exàmens em podia posar menys nota.
Vaig optar per dissimular (fer “el pagès”) i fer-la sense fer comentaris de cap tipus.
És una realitat que la bandera estelada mereix un respecte.
Per això he pensat que calia explicar aquesta història que poca gent sap.

Per reflexar que l’independentisme actual de Dolors Collell té bases poc sòlides i potser no és una altra cosa que una façana… una altra obra de teatre més de les moltes que ella ha fet.
Pel què fa a mi, vaig plegar del MDT el 1989 quan va caure el Mur de Berlín i vaig veure clarament que això del comunisme no era una cosa tant bona com li podia semblar a un jove idealista d’aquells anys.
L’MDT ho era una mica de comunista.
Mai més he format part de cap organització política. M’he dedicat a fer de periodista i de drapaire. Dos oficis que m’agraden molt i amb els quals m’hi penso jubilar quan toqui. Em sento molt realitzat.
Respecto a tothom i crec en la democràcia.

Amb els anys m’he anat moderant però vaig votar “Junts pel Sí” en les eleccions “plebiscitàries” del 2015 i crec sincerament que Catalunya sempre ha de ser tant independent com sigui possible. Sempre.

Dolors Collell és una de les més convençudes partidàries del pacte que han fet ERC i el PSC (PSC-PSOE) la tardor del 2016 per governar Manlleu.
Pacte que va totalment en contra de l’estratègia del procés independentista.
Manlleu és la segona població més important d’Osona i el pacte hauria de ser ERC+MES+CiU i no ERC+MES+PSC (PSC-PSOE).

I més quan el PSC (PSC-PSOE) el lidera la diputada al Parlament Marta Moreta que enlloc de ser republicana resulta que és una gran admiradora del rei Felip VI.

Dolors Collell Suriñach és funcionària (professora d’institut) i familiarment forma part del què seria una família de classe mitjana-alta de tipus benestant amb renom a Manlleu.
És segona tinent d’alcalde i regidora de promoció social i personal a l’Ajuntament de Manlleu que encapçala l’alcalde Àlex Garrido d’ERC. És l’única regidora del nou partit Moviment d’Esquerres.

Tant ella com el seu germà Jaume Collell com el seu marit Josep Colomer van tenir durant molt anys una forta simpatia i militància amb el Partit Socialista (PSC-PSOE).
.
Per això, en ambients polítics i econòmics de Manlleu, Osona i el Ripollès ha causat sorpresa la conversió de la tradicionalment socialista Dolors Collell a l’independentisme (cosa que ha passat molt recentment).

Doncs si ara Collell i Moreta estan governant juntes resulta que fa uns anys governaven junts les respectives parelles.
Així, quan va ser alcalde el socialista Ramon Sitjà (parella de Marta Moreta) va governar amb ell el regidor Josep Colomer (parella de Dolors Collell).
És a dir que segueix manant el mateix grup d’amics i amigues (que s’autoanomenen d’esquerres) amb la diferència només que ara Dolors Collell és independentista (seguint la moda del moment) quan fa uns anys el seu marit no ho era en absolut.

SI VOLEU LLEGIR L’ARTICLE COMPLERT D’AQUESTA HISTÒRIA HO PODEU FER COMPRANT EL LLIBRE “PODER I DINERS DE LA JET-SET D’OSONA I EL RIPOLLÈS (1)” que es troba a les principals llibreries (es ven a 10 euros l’exemplar) de:

Vic, Manlleu, Torelló, Ripoll, Tona,  Sant Hipòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze de Besora i Montesquiu.

About author

This article was written by admin

Comments

No Comments

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *